Rólunk írt az Esküvő Classic magazin

Esküvő Classic
Nyitókép: Váradi Sándor Photography, a MAEF Esküvői Fotópályázatának első helyezettje 2021-ben

2021-ben már harmadik alkalommal került megrendezésre a MAEF Esküvői Fotópályázata, melyre minden eddiginél több, 52 érvényes nevezés érkezett. Bár a vírushelyzet miatt az eredményhirdetés és a zsűrizés is másképpen zajlott, mint a megszokott, azért a háromtagú szakmai zsűri elismerésére mindenki egyformán nagy büszkeséggel tekint. A tavalyi kategóriák helyett idén egy abszolút első helyezettje és öt további díjazottja van a versenynek, akik sorban a legmagasabb pontokat kapták.

A tavalyi év rendkívül nehéz volt az esküvői fotósoknak is. A rengeteg elmaradt vagy elhalasztott esküvő, a kiszámíthatatlan intézkedések és folyamatos újratervezések miatt nem volt annyi lehetőség a jó pillanatokat megörökíteni, de szerencsére még így is születtek olyan fantasztikus képek, amik a MAEF rangos versenyén is méltón megállták a helyüket.

„Legyen ez a pályázat most egy kis ünnep a mindennapjainkban, gyönyörködjünk a képekben, a színek, formák kavalkádjában, a szerelmes tekintetekben, és az öröm könnyeiben. Az örökkévalóságba dermedt ölelések, kézfogások és mosolyok ideje ez…” – hangzanak Sarvady Mátyás, az esemény létrehozójának és a MAEF alapítójának szavai, mely érzelmek a nyertes fotókon is tükröződnek…

A MAEF Esküvői Fotópályázatának első helyezettje 2021-ben a Váradi Sándor Photography

A kárpátaljai esküvői fotós, Váradi Sándor lett a MAEF Esküvői Fotópályázatának első helyezettje. A győztes fotó Dániában, egy jeges széltől zúgó márciusi napon készült, ahol mind a pár, mint pedig ő hősiesen állták az időjárási nehézségeket. Egy ilyen rangos elismerés csak igazolja, hogy megérte a fáradozást…

EC: A te fotód lett idén a MAEF Esküvői Fotópályázatának abszolút első helyezettje. Mit jelképez számodra ez a szakmai elismerés?
Sándor: Autodidakta módon sajátítottam el a fotográfiát, és kezdetben többen is le akartak beszélni erről a pályáról, mondván, keressek biztosabb megélhetést. Ez az elismerés egyrészt igazolja, hogy jó úton járok, másrészt megcáfolja a kétkedőket. Kárpátaljai fotósként már nem csak a hazámban és Magyarországon, de számos más országban megfordultam, rengeteg élménnyel, tapasztalattal gazdagodva. Maximalista vagyok, mindig a jobbra törekszem, a MAEF díja megerősített abban, hogy megéri a sok idő és energiabefektetést az, amit csinálok. Boldog vagyok, hogy azzal foglalkozhatok, amit igazán szívből szeretek.

EC: Mesélj egy kicsit a nyertes fotóról!
Sándor: Dánia egyik leghíresebb nevezetességénél, „Az ember találkozik a tengerrel” szoboregyüttesnél, a naplementében örökítettem meg ezt a pillanatot. A kép 2020 tavaszán készült, ilyenkor még hűvös és szeles idő van az Északi-tenger partjainál, ezért nem volt könnyű dolgunk, de a pár hősiesen állta a kihívást a lenge ruhában, a jeges szélben. Ezt a fotót egyébként 2020-ban a CEWES (Central Europian Wedding Show) versenyén az Év kreatív fotójának választották.

EC: Az esküvői fotózás a fő profilod? Milyen stílusban alkotsz?
Sándor: Igenaz esküvők jelentik a főbb profilomat, de az utóbbi időben volt szerencsém belekóstolni az újszülött és a rendezvény fotózásba is. Képeim a természetes, őszinte pillanatokat adják vissza, tehát a fotókon minden egyes könnycsepp, ölelés, mosoly úgy történt, ahogy azt viszont láthatják, nincsenek mesterséges pózok. Kevésbé követem a trendeket, sokkal inkább a magam meglátásai és a pár elképzelései alapján dolgozom, hogy idő és értékálló fényképeket nyújthassak át életük egyik legmeghatározóbb napjáról. A trendek idővel kimennek a divatból és nem is engednének fejlődési lehetőséget, amire a maximalizmusom révén szükségem van.

EC: Szerinted mitől lesz igazán jó egy esküvői fotó?
Sándor: Meglátszik a képeken, ha a pár feszeng vagy nem érzi jól magát a kamera vagy az esküvői fotós társaságában. Én igyekszem barátként segíteni őket, mert csak így tudom megörökíteni megfelelően a soha vissza nem térő pillanatokat.

A MAEF Esküvői Fotópályázat további díjazottjai 2021-ben

A MAEF idei fotópályázatán a győztes mellett még öt jelentkező részesült a háromtagú szakmai zsűri elismerésében. Ismerd meg őket is közelebbről!

BALATONI RÉKA

Balatoni Réka az utolsó pillanatban küldte el képeit a versenyre, és milyen jól tette, hiszen élete első fotópályázatáról elismeréssel térhetett haza. Díjazott esküvői fotóján az őszinte érzelmek és spontán mozdulatok kerültek megörökítésre.

EC: A te fotód is díjazott lett idén a MAEF Esküvői Fotópályázatán. Milyen érzés volt, amikor megtudtad, hogy te is a nyertesek között vagy?
Réka: Évek óta figyelemmel kísérem a pályázatokat, de sosem jutott eszembe, hogy én is részt vegyek rajtuk. Idén a barátaim és kollégáim unszolására, szinte az utolsó pillanatban küldtem el a képeimet. Életem első fotópályázatán díjazottnak lenni, igazán felemelő érzés. Megtapasztaltam, hogy az ügyfelek elégedettsége mellett fontos a szakmai elismerés is.

EC: Hogyan született a nyertes fotód?
Réka: A fénykép az egyházi szertartás alatt készült, egy nagyon szerelmes, érzelmes pár esküvőjén.  Nem féltek kimutatni az érzelmeiket, nem akarták visszafogni az örömkönnyeiket, ennek köszönhetően tudtam megörökíteni ezt a pillanatot. Az események alatt minden idegszálammal keresem, várom azokat a történéseket, amelyek minél többet mondanak el a szereplők érzéseiről, egymáshoz fűződő kapcsolatáról, vagy az esemény hangulatáról. Örültem, amikor a vőlegény arcán megláttam a könnycseppet, amit követett a menyasszony gyengéd kézmozdulata, s végül a vőlegény szerelmes tekintetétől lett igazán teljes és beszédes a kép.

EC: Mióta foglalkozol esküvői fotózással? Milyen képeket kapnak tőled kézhez a párok?
Réka: Tíz évvel ezelőtt fényképeztem az első esküvőt, és három éve kizárólag fotózással foglalkozom. Az esküvő napján szeretek a háttérben maradni, nem szólok bele a történésekbe, ahogy nem rendezek meg jeleneteket sem, tehát mondhatnám, hogy dokumentarista fotózáshoz áll közel a stílusom, viszont a kreatív fotózások során instruálom a párokat és a fotókat is retusálom, ami inkább a fine-art stílusra jellemző. Nagyon szeretem élénk színekkel hangsúlyozni a boldogságot, az életörömöt, fekete-fehérrel pedig a megható, érzelmes vagy vicces pillanatokat, illetve a minimalista, elegáns, kreatív fotókat.

EC: Mi kell ahhoz, hogy egy esküvői fotó igazán jól sikerüljön?
Réka: Harmónia, önazonosság és nyitottság szükséges a pár részéről. Ez alatt értem a viselt öltözet, smink és a személyiség harmóniáját, a pár közötti harmóniát, a pár és a kreatív fotózás helyszínének harmóniáját, és az esküvő helyszínének esztétikumát is. Az érzelmeik kimutatására való nyitottságot, valamint nyitást a fényképész és a videós személye felé is. A fotográfus részéről pedig szakmai felkészültség, figyelem, kreativitás, empátia, és alázat szükséges.

DUBA DIÁNA

Duba Diána a tavalyi évben a „Megható pillanatok” kategóriában győzedelmeskedett a MAEF Esküvői Fotópályázatán, és egy jól elkapott pillanatnak köszönhetően idén is felkerült a neve a díjazottak szűk listájára.

EC: A tavalyi évben és idén is díjazott lett a fotód a MAEF Esküvői Fotópályázatán. Hogyan telt az elmúlt egy éved? Mi volt az első gondolatod, amikor megtudtad, hogy ismét a nyertesek között vagy?
Diána: Mint minden embert, az elmúlt egy év mind anyagilag mind lelkileg megviselt, a covid hozta változások a mi szakmánkban sajnos nehézségeket hoztak. Elmaradt esküvők, összetorlódott foglalások, de talán ezt nem is kell részleteznem. Aki a szakmában dolgozik, hasonló dolgokat élt meg. Igyekeztem megtalálni azért a motivációt másban, például több családi fotózást tudtam vállalni, amit nagyon szeretek. Természetesen volt jó oldala is a kényszerpihenőnek, sokkal több időt tölthettem a családdal, sokat olvashattam, sportolhattam. Persze azért voltak esküvők, csak sokkal kevesebb. Jellemzőbb volt, hogy egy polgári szertartás keretein belül házasodtak a párok lagzi nélkül. Szerencsére a néhány megtartott esküvő képei is hoztak elismerést, ennek nagyon örültem.

EC: Ezúttal mi volt a koncepciód a nyertes kép elkészítésekor?
Diána: A koncepcióm mint mindig: keresni a pillanatot. És ha az embernek szerencséje van, akkor az szembejön. Ennél a képnél is így volt. Fanni, (a képen szereplő menyasszony) úgy élte meg a napot, ahogy mindenkinek kellene: teli szájjal nevetve, boldogan, élvezve a pillanatokat.

EC: Szerinted mitől lesz igazán jó egy esküvői fotó?
Diána: Számomra az a jó fotó, amit ha megnézünk, nem tudunk vele betelni: azonnal akarjuk a többit is!

EC: Te mire fekteted a hangsúlyt a képeken? Milyen stílusban alkotsz?
Diána: A hangsúly az embereken és a köztük lévő érzelmeken van. Ez adja minden esküvői képanyagom sava-borsát! Ölelések, nevetések, összevillanások. Mindez persze a lehető legszebb formában megörökítve.

FEJŐS NORBERT

Fejős Norbert szintén a nyertesek között volt a tavalyi évben is. Akkor, „Az állatok az esküvőn” kategória legjobbja lett, idén pedig egy végtelenül megható, szeretetteljes esküvői fotó emelte őt a díjazottak közé.

EC: Idén is ott vagy a MAEF Esküvői Fotópályázatának legjobbjai között. Hogyan élted meg az elmúlt évet? Milyen érzés ismét a nyertesek között lenni?
Norbert: Tudom az elmúlt év senkinek sem volt könnyű, viszont próbáltam kihasználni ezt a rendkívüli időszakot. Sok időt töltöttem tanulással, azzal fejlesztettem a képességeimet, a látásmódomat. Olyan projekteket fotóztam, amik nem esküvők, de segítenek a tovább lépésben, hogy a jövőben még izgalmasabb esküvői fotókat tudjak készíteni.

Fotópályázaton bármilyen eredményt elérni mindig egy tökéletes visszaigazolás és persze nagy öröm számomra. Idén jóval többen pályáztunk, és rendkívül büszke vagyok arra, hogy ebben az erős mezőnyben ismét a nyertesek között vagyok.

EC: Ezúttal mi lebegett a szemed előtt a kép elkészítésekor?
Norbert: Tavalyi évhez hasonlóan ismét nem volt túl sok időm erre a képre. A nagyi csak belépett az ajtón a készülődés közben, és azonnal megölelte a mennyasszonyt. Az egész csak egy pillanat volt. Amikor lenyomtam a gombot, már éreztem, hogy ez jó kép lesz. Biztos vagyok benne, ha Julianna az idő múlásával bármikor előveszi majd ezt a fotót, értékes lesz számára. Az hogy a nagymamája akkor milyen szeretetteljesen ölelte tökéletesen megmutatja kettejük viszonya. Lesz ideje visszaemlékezni, elgondolkodni a közös élenyeiken.

EC: Milyen egy jó esküvői fotó?
Norbert: Számomra az a jó kép, ami valamilyen történetet mesél el. Legyen az az emberek közötti kapcsolat, egy érzelem, vagy egy pillanatkép. Fontos még a jó kompozíció, színek, fények, és a formák. A jó kép valamiért mindig izgalmas, dinamikus és sosem tucat felvétel. Illetve még egy dolgot emelnék ki, amire tökéletes példa a mostani képem. Az hogy egy fotó mutasson túl az esküvőn.

EC: Mire fekteted a hangsúlyt a képeiden? Milyen stílusban alkotsz?
Norbert: Zsurnaliszta stílusban dolgozom. Aminek az a lényege, hogy úgy fotózom az eseményeket, ahogy azok zajlanak. Ezt azért tartom egy zseniális dolognak, mert a párok a készülődéstől kezdve szabadon megélhetik az esküvőjük minden egyes percét. Mivel nem modellekkel vagy színészekkel dolgozom, így mindenki a maga természetes szépségében jelenik meg a képeken. Nincs hosszas pózolás, öltözködés, és megrendezett jelenetek. Mindig egyes alakommal csak annyit kérek mindenkitől, hogy élvezzék a napot és ne a fotózásra, hanem a szeretteikre koncentráljanak!

LUKÁCSI ALPÁR

A MAEF Esküvői Fotópályázat 2020-as évi első helyezettje, valamint a Tánc & Buli kategória nyertese, Lukácsi Alpár bár realistán indult a versenynek, tudván, hogy a címvédés nem kis feladat, a büszkeség, ami akkor érte, mikor megtudta, hogy a legjobbak között van, leírhatatlan.

EC: A tavalyi évben és idén is díjazott lett a fotód a MAEF Esküvői Fotópályázatán. Hogyan telt az elmúlt egy éved? Mi volt az első gondolatod, amikor megtudtad, hogy ismét a nyertesek között vagy?
Alpár: Számomra a 2020-as év nagyon jó volt! Bár kevesebb eseményem volt, rengeteg új kirándulás, kaland tárult elém, rengeteg új élmény ért és olyan csodás eseményeket fotózhattam, mint eddig soha. Sokat fejlődtem a tavaly évben mivel a komfortzónából ki kellett lépni, nem csak ültem és csörgött a telefon az esküvői foglalásokkal.
Tavaly első helyet értem el szóval realista voltam, hogy nagyon nehéz „Címet védeni” hiába voltak jó fotóim, fotóstársaim is remek képekkel neveztek be. Éreztem, hogy a Váradi Sándor képe nyeri, mondtam is neki. Büszke vagyok, hogy újra a győztesek közt lehetek, amint mondtam a címvédés nagyon nehéz, de fő, hogy legjobbak közt van az egyik képem.

EC: Ezúttal mi volt a koncepciód a kép elkészítésekor?
Alpár: Megmondom őszintén, nem gondoltam volna, hogy ez a képem nyertes lesz. De ez legtöbbször így van. A fotográfia szubjektív, én is fotóimat szubjektíven nézem, és általában amik közel állnak hozzám és kedvenceim, hát, nem azokkal nyerek. A nyertes fotóm egy kreatív fotózás utolsó képei közt volt, próbáltam dinamikát tenni a sziluettbe, hogy ne a szokásos álló, kézen fogós képet készítsem el.

EC: Szerinted mitől lesz igazán jó egy esküvői fotó?
Alpár: Én személy szerint az egyedi pillanatfotókat szeretem, ahol az érzelem és a kompozíció kulcsszerepet játszik. Számomra egy jó fotó könnyeket hoz a néző szemére, avagy ellenkező esetben nevetést. Ez a képem nem az effajta képeim közé tartozik, de a fotográfia, amint mondtam, szubjektív és mindenki másképp látja a számára jó képet.

EC: Te mire fekteted a hangsúlyt a képeken? Milyen stílusban alkotsz?
Alpár: Egy esküvőn rengeteg dolog történik. Minden kép egy kisebb történetet mesél el. És minden történet tele van érzelmekkel. Nevetés, sírás, stb. Én ezekre helyezem hangsúlyt. Fotózsurnaliszta stílusban örökítem meg minden esküvőm. Az események részese leszek, a család barátja, így beleolvadok a környezetbe, és minden pillanatra, történésre figyelmek. Igyekszem nemcsak minden pillanatot megörökíteni, de azokat kreatív módon komponálni.

MAJOR TAMÁS

Mindig van hova fejlődni – vallja Major Tamás, akinek a MAEF által elismert fényképén egy jól ismert kontextus került különleges hatás alá.

EC: A te fotód is díjazott lett idén a MAEF Esküvői Fotópályázatán. Mit jelent számodra ez az elismerés?
Tamás: Egyáltalán nem számítottam rá, leadás előtt egy nappal találkoztam magával a felhívással is. De persze, mikor a díjazásról érkezett az üzenet borzasztóan örültem neki, óriási elismerés ez a szakmától.

EC: Mi volt a koncepciód a kép elkészítésekor?
Tamás: Talán egy különleges hatás elérése, amivel ugyanezt a pózt ki tudom emelni a már sokszor fotózott kontextusból.

EC: Mióta foglalkozol esküvői fotózással? Milyen stílust képviselsz?
Tamás: Körülbelül tíz éve foglalkozom fotózással, de az évek rohanása miatt nem tudnám pontosan megmondani. Stílus tekintetében talán a legjobb jelző az, hogy a sajátomat. Szeretem megdolgozni a képeket. Azt gondolom, ha már technikaiga egyre könnyebb, akkor se érjük be egy alapképpel és a kedvenc színeffekttel. Mindig van hova fejlődni, és mindig van mit tanulni, ez a szakma egyik nagy szépsége.

EC: Hogyan dolgozol az esküvőkön?
Tamás: Soha nem teszem le a gépet a kezemből, hiszen mindig lehet egy pillanat, ami megismételhetetlen, amit nem szabad elszalasztani. 10-12 órán át tartani egy gépet a markodban nem kis feladat, aztán amikor elbúcsúzol a pártól a kezeket akaratlanul is szétroppantod (nevet). De a menyasszonyok és vőlegények elismerése, boldogsága mindenért kárpótol.

MAEF – Magyar Esküvőfotósok

www.magyareskuvofotosok.hu
www.facebook.com/magyareskuvofotosok
info@maef.hu
+36 30 284 1678

Esküvő Classic weboldala, a cikk eredetije pedig ITT.