Rólunk írt az Esküvő Classic magazin

Esküvő Classic

Gratulálunk a nyerteseknek! MAEF Esküvői Fotópályázat 2020 –Idén hét kategóriában is győztest hirdetett a szakmai zsűri

TÓTH KRISZTINA 2020.AUGUSZTUS. 26.

MAEF Esküvői Fotópályázat, Gratulálunk a nyerteseknek! MAEF Esküvői Fotópályázat 2020 –  Idén hét kategóriában is győztest hirdetett a szakmai zsűri
kép: Lukácsi Alpár
Idén már második alkalommal került megrendezésre a MAEF Esküvői Fotópályázat, ahol az előző évhez képest, több kategóriában is megmérették magukat a hivatásos esküvői fotósok. A Sarvady Mátyás ötlete nyomán kiírt pályázat zsűrijében az Esküvő Classic is helyet foglalt, most pedig közelebbről is bemutatjuk a nyerteseket.

A MAEF alapítója és az Esküvői Fotópályázat kitalálója – Sarvady Mátyás

Sarvady Mátyás két és fél évig fotózott esküvőket Amerikában, amikor megfogant benne a gondolat, hogy létrehozzon egy gyűjtőoldalt a hazai esküvői fotósok számára. Így született meg a magyareskuvofotosok.hu / magyareskuvofotosok.hu koncepciója, amit hamarosan a MAEF Esküvői Fotópályázat követett. A tavalyi év sikerén felbuzdulva idén már hét különböző kategóriában versengtek egymással a jobbnál-jobb esküvői képek, s ki tudja, jövőre talán újabb csavarral bővül a magyar esküvői fotósok egyik legizgalmasabb versenye.

EC: Ez volt a második alkalom, hogy megrendezésre került a MAEF Esküvői Fotópályázat. Hogyan zajlott ez alkalommal a szervezés és a lebonyolítás? Volt, amit a járványhelyzet miatt másképpen csináltatok?
Mátyás: 
A nevezések lezárásáig, tehát február végéig teljesen rendhagyó módon zajlott a pályázat. Márciusban a járványügyi intézkedések miatt akadtak kisebb nehézségek, de végül egy nagy hajrával április elején, a tervezett időpontban sikerült eredményt hirdetni. Ez nem sikerülhetett volna a zsűri munkája nélkül, még egyszer hálásan köszönjük Koncsol Tündének, Schram Andrásnak és az Esküvő Classic magazinnak, hogy a rendkívüli körülmények ellenére is találtak időt a zsűrizésre! A legtöbbünk számára új dolog volt a szükségállapot, van, akit kevésbé érintett, de szép számmal vannak olyanok is, akiknek fenekestül felfordult a világ. A helyzet továbbra is nagyon törékeny, fel kell készülni, hogy sajnos napról-napra változhatnak a dolgok. A legfontosabb, hogy vigyázzunk egymásra.

EC: Milyen stílusú képek voltak többségben?
Mátyás: Idén, talán a meghirdetett kategóriák hatására, a Fotózsurnaliszta stílus dominált. A beküldött képeket nézve a zsűrivel fantasztikus pillanatokat és megható érzelmeket élhettünk át.

EC: Több kategóriában is győztest hirdettetek. Milyen szempontok alapján kerültek kiválasztásra ezek a képek?
Mátyás: Mindig nehéz dolgunk van, amikor szabályokat hozunk, vagy kategóriákat hirdetünk. Igyekszem sok visszajelzést begyűjteni, minél több emberrel beszélni a pályázat előtt, mindig lehet valamit javítani az előző kiíráshoz képest. Természetesen felsorolhatnék 5, 10, 15 szempontot, ám végül úgy gondolom, hogy a zsűriző személyek látásmódja, szakmai múltja és jelene lesz a döntő minden egyes alkalommal.

EC: Várható, hogy 2021-ben is lesz MAEF Fotópályázat?
Mátyás: Terveink szerint mindenképpen lesz. Azt ígértük az első pályázatunk alkalmával, hogy hagyományt szeretnénk teremteni, és mi be akarjuk tartani az ígéretünket. Én úgy gondolom, hogy egy esküvői kép mindig túlmutat önmagán, azaz egy kordokumentum, egy néprajzi elem is egyben. A jövőben láthatják majd, milyen volt a divat, milyen ruhákat hordott a pár és a násznép, milyen hajviseletek voltak divatosak, ahogyan én is nézegettem régen nagyszüleim esküvői képeit. Nem is beszélve arról, hogy milyen volt, milyen jelenleg és milyenek lesznek a jövő esküvői fotós trendjei.

EC: Hol tudnak majd nevezni az érdeklődők? Hobbi, amatőr és profi fotósok jelentkezését is várjátok?
Mátyás: Mi kizárólag profi, hivatásos fotósok jelentkezését várjuk. Nem számít, ha valaki egy vagy húsz éve fotóz esküvőt, az sem számít, ha valaki nem kizárólag fotózásból él, vagy nem csak esküvőket fotóz, de feleljen meg minden egyéb követelménynek, amivel ma Magyarországon esküvőt lehet fotózni, mint szolgáltató. 2021. Január 1-től lehet majd jelentkezni, ekkor fogjuk közzé tenni a weboldalunkon, a magyareskuvofotosok.hu-n vagy magyareskuvofotosok.hu-n az aktuális pályázati kiírást.

A MAEF ESKÜVŐI FOTÓPÁLYÁZAT 2020 DÍJAZOTTJAI

MAEF Esküvői Fotópályázat első helyezettje & „Tánc/Buli” kategória nyertese – Lukácsi Alpár

MAEF Esküvői Fotópályázat, Gratulálunk a nyerteseknek! MAEF Esküvői Fotópályázat 2020 –  Idén hét kategóriában is győztest hirdetett a szakmai zsűri

Lukácsi Alpár már a tavalyi évben is pályázott a MAEF Esküvői Fotópályázat kiírására, de az igazi áttörésre idén került sor, amikor is bezsebelte az abszolút első helyezettnek járó díjat, valamint fényképével a Tánc/Buli kategóriában is sikert aratott…

EC: A te fotód lett a MAEF Esküvői Fotópályázatának első helyezettje, valamint a Tánc/Buli kategóriában is győzedelmeskedtél. Mit jelentenek számodra ezek az elismerések?
Alpár: Számomra ez az elismerés karrierem egy fontos pillanata, és a tavalyi évhez képest egy óriási fejlődés, amikor csak negyedik lettem. Őszintén nem gondoltam volna, hogy idén én nyerek, de épp ez a varázsa az ilyen versenyeknek. A tavalyi év egy nagyon sikeres év volt számomra, remek klienseim voltak, köszönöm nekik a bizalmukat és örülök, hogy mindnyájan meg voltak elégedve a munkámmal. Az idei verseny még inkább fontos volt, hisz a zsűriben helyet foglalt Koncsol Tünde, akire igazán felnézek, mint fotózsurnaliszta. Köszönöm Mátyásnak a lehetőséget, jövőre már nehéz lesz ezt a teljesítményt javítani.

EC: Mi volt a koncepciód a képek készítésekor?
Alpár: Az abszolút első helyezett képem Angliában készült. Ennek a története, hogy az egyik májusi esküvő után az idő egyáltalán nem kedvezett a fotózáshoz, a párnak pedig vissza kellett mennie Angliába. Így abban maradtunk, hogy kimegyek hozzájuk az esküvői szezon végén, és akkor készítjük el a képeket. Tudtuk, hogy októberben még nehezebb lesz eső nélkül megúszni, de csodák csodájára az idő nekünk kedvezett. A fotó a St. Michael’s Mountnál készült, s gondoltam próbáljunk meg egy kicsit távolabbi képet is. Ez eredetileg színesben nem is volt a kedvenceim között, de fekete-fehérben már azzá vált, és beküldtem a versenybe. Ezúton köszönöm Erikának és Imrének a bizalmat, nem minden nap van ilyen messze fotózásom. A második fotóm, a tánc/buli kategória győztese az mondhatom tipikus Alpár kép. Az esküvő napján nagyon sok képet készítek, próbálok minden pillanatot meglátni, megörökíteni, ez pedig egy hatalmas buli volt, őrült emberekkel. Én általában együtt táncolok velük, így könnyebben elvegyülök, és ritkábban veszik észre, hogy éppen fotózok.

EC: Mióta dolgozol esküvői fotósként? Milyen stílusban születnek a képeid?
Alpár: Esküvői fotós karrierem 2013-ban kezdődött, amikor egy esküvőszervező cégnek dolgoztam fotósként. 2015-től saját magam vállaltam esküvői fotózást, azóta mondhatni nem avult a lelkesedésem. Imádom az eseményeket, az embereket és az emberi érzelmeket fotózni. Nagyon hálás vagyok, hogy megadatott nekem, hogy azzal foglalkozzak, amit igazán szeretek. Jómagam esküvői fotózsurnalisztának tartom magam, ebben a stílusban fotózom. A kreatív fotózásokon is leginkább a hangulatot, a párok között lévő kapcsolatot igyekszem lencsevégre kapni.

MAEF Esküvői Fotópályázat „Megható pillanatok” kategória nyertese – Duba Diána

MAEF Esküvői Fotópályázat, Gratulálunk a nyerteseknek! MAEF Esküvői Fotópályázat 2020 –  Idén hét kategóriában is győztest hirdetett a szakmai zsűri

Egyetlen múló pillanat, megannyi érzelem. Duba Diána a tiszta és őszinte érzelmek megörökítésére törekszik, ami idén kivívta a zsűri elismerését is a Megható pillanatok kategóriában…

EC: A te fotód lett a MAEF Fotópályázat „Megható pillanatok” kategóriájának győztese. Mit jelent számodra ez az elismerés?
Diána:  Az esküvőkön évről-évre keményen dolgozom, sokszor tényleg szó szerint nincs megállás, és mindent beleadok, hogy a legjobbat adjam a pároknak. Ez néha kicsit fárasztó, de ez az elismerés nagyon jóleső visszaigazolás. Motiváló, és megerősít abban, hogy igenis érdemes szívet-lelket beletenni az anyagokba. Kétségkívül büszkeséggel tölt el, hogy ennyire sok jó fotós képei között az enyém is ott lehet.

EC: Mi volt a koncepciód a kép készítésekor?
Diána: A kép készítésénél láttam a nagymama érkezését, és a szemében a meghatottságot. Csak annyi volt a fejemben, hogy ez a pillanat “kell”. Messze álltam, de mivel szerencsésen időben észrevettem, pont odaértem, így örök emlék lett. Ezért is tartom nagyon fontosnak, hogy folyamatosan figyeljük az embereket, érzéseiket, és ebből következtethetünk a reakciókra. Ezek adják majd a képek savát-borsát.

EC: Mióta dolgozol esküvői fotósként? Milyen stílusban születnek a képeid?
Diána: Mióta a hétéves nagylányom megszületett, már csak fotózással foglalkozom. Az esküvőkön nagy hangsúlyt fektetek az igazi érzelmek megörökítésére, a kedves, meghitt és vicces pillanatokat pásztázom. A kreatív fotóknál szeretem a természetességet, de kellő mértékben instruálok is, ha szükség van rá.

A MAEF Esküvői Fotópályázat „Páros fotózás” kategóriájának győztese Győrfi-Bátori Péter

MAEF Esküvői Fotópályázat, Gratulálunk a nyerteseknek! MAEF Esküvői Fotópályázat 2020 –  Idén hét kategóriában is győztest hirdetett a szakmai zsűri

A színek soha nem mennek ki a divatból, vallja Győrfi-Bátori Péter, aki szokatlan szemszögből, egy drónnal készítette el azt a képet, ami végül a Páros fotózás kategória első helyét érdemelte…

EC: A te fotód lett a MAEF Fotópályázat „Páros fotózás” kategóriájának győztese. Mit jelent számodra ez az elismerés?
Péter: Számomra mindig nagy elismerés, ha díjazzák a fotóimat. Nagyon szeretem, amikor a megrendelőim elégedettek és örülnek a képeknek, de a szakmai elismerés mégiscsak más. A visszajelzések alapján úgy érzem, hogy jó az az út, amin megyek/megyünk a kollégáimmal.

EC: Mi volt a koncepciód a kép készítésekor?
Péter: Nem is olyan rég vásároltam meg az első drónom, amivel én kifejezetten fotózni szoktam. A videós szakmában már bevett szokás, szinte már elvárás is, hogy drónnal készüljenek felvételek, de a fotózásnál még nem nagyon jött ez divatba. Felülnézetből egy új perspektíva nyílik meg, és minden máshogy néz ki, ahogy el sem gondolnánk a földről nézve. A koncepció tehát az volt, hogy valamit máshogy mutassak meg, mint a megszokott. Emellett figyeltem a vonalakra és a kompozícióra is, hogy az is hozzátegyen a képhez.

EC: Mióta dolgozol esküvői fotósként? Milyen stílusban születnek a képeid?
Péter: Kilenc éve fotóztam először esküvőn, de ott még csak asszisztensként dolgoztam. Az első igazi év, amikor már saját név alatt futottam és volt pár saját esküvőm, 2016-ban volt. Nem feltétlenül tudom besorolni magam egy stílusba. Folyton változik, csiszolódik a látásmódom. Ami biztos, hogy szeretem a színeket és szeretem azokat elegáns és letisztult módon megmutatni a képeken. Lehet, hogy nem éppen a legtrendibb, de ahogy nagyra becsült kollégám, Dégi Attila is mondta egyszer, hogy a színek soha nem fognak kimenni a divatból. Nem kell mindig az éppen aktuális trendeket követni, mert azok akár évről évre is változhatnak, a színek viszont megmaradnak.

A MAEF Esküvői Fotópályázat „Készülődés” kategóriájának győztese – Kőhidai Szabolcs

MAEF Esküvői Fotópályázat, Gratulálunk a nyerteseknek! MAEF Esküvői Fotópályázat 2020 –  Idén hét kategóriában is győztest hirdetett a szakmai zsűri

A pillanatot annak természetes valójában, mindenféle mesterséges beavatkozás nélkül megörökíteni.Ebben hisz a “Készülődés” kategória győztese, Kőhidai Szabolcs az “Igazi Pillanatok” vezető fotográfusa.

EC: A te fotód lett a MAEF Fotópályázat „Készülődés” kategóriájának győztese. Mit jelent számodra ez az elismerés?
Szabolcs: Nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy a zsűri a legjobbnak tartotta a képem a készülődés kategóriájában. Ez az elismerés számomra azt jelenti, hogy a zsűri is értékesnek tartotta a munkám, azt, hogy úgy alkotok, hogy ténylegesen az “Igazi Pillanatok“-ban nyomom meg az exponáló gombot. Hogy fontosnak tartják annak a jelentőségét, hogy az esküvőkön nagyon sok olyan pillanat van, amit meg lehet és meg kell örökíteni mindenféle módosítás nélkül. Nem biztos, hogy mindig az a helyes út, ha a fotós pózokba és különböző helyzetekbe rendezi a párt.

EC: Mi volt a koncepciód a kép készítésekor?
Szabolcs: A koncepcióm a kép készítésekor pontosan megfelelt az esküvői fotózsurnaliszta koncepciójának. Az események állandó figyelemmel való kisérése mellett, állandóan készen arra, hogy megörökíthessem, ami történik. Mindezt a legjobb szögből, a legjobban komponálva, ténylegesen az igazi pillanatban megnyomva az exponáló gombot.

EC: Mióta dolgozol esküvői fotósként? Milyen stílusban születnek a képeid?
Szabolcs: Amennyiben nem számítom bele a tanulóéveket, és csak azokkal az évekkel számolok, amikor már azt mertem állítani, hogy el tudom mesélni egy pár teljes napját bármilyen körülmények is vannak, akkor két évet kell mondanom. A képeim nagy része esküvői fotózsurnaliszta képnek nevezhető. Törekszem erre, mert legfőképp ebben hiszek. Az esküvői fotózsurnaliszta időrendbe rakott képekkel meséli el az esküvő történetét, megragadva a történet és a pár szempontjából legfontosabb pillanatokat. Az események úgy vannak megörökítve, ahogyan kibontakoztak. Természetes környezetben, természetes fényben, a maguk természetes módján. A képek történetet mesélnek el együtt, de születhetnek olyanok is, amelyek egyedül is képesek erre. Ilyen az én nyertes fotóm is.

MAEF Esküvői Fotópályázat „Állatok az esküvőn” kategória nyertese – Fejős Norbert

MAEF Esküvői Fotópályázat, Gratulálunk a nyerteseknek! MAEF Esküvői Fotópályázat 2020 –  Idén hét kategóriában is győztest hirdetett a szakmai zsűri

Fejős Norbert számára már az első fotópályázatos nevezés is szép sikert hozott. Az ,,Állatok az esküvőn” kategória nyertese az emberek közötti interakciót igyekszik annak természetes pillanatában megörökíteni, de vannak olyan rögtönzött percek, amikor egy kutya kerül a főszerepbe és hozza el a szakmai elismerést…

EC: A Te fotód lett a MAEF Fotópályázat „Állatok az esküvőn” kategóriájának győztese. Mit jelent számodra ez az elismerés?
Norbert: Ez volt az első fotópályázat, ahol elindultam. Amikor beküldtem a képeket, abban reménykedtem, hogy lesz legalább egy döntős képem. Másik két képem is helyezést ért el, így ezt sikerült túlteljesíteni. Jó visszacsatolás volt, hogy a szakmai zsűri pozitívan értékelte a képeim.

EC: Mi volt a koncepciód a kép készítésekor?
Norbert: A templomi szertartásnak már vége volt, a pár az oltárnál beszélgetett az örömszülőkkel. Őket fotóztam, amikor megláttam, hogy a menyasszony nagypapáját segítik ki a templomból, közben a kutyája aggódva szaladt oda a gazdihoz. Messze voltam az eseménytől, és menet közben a gépemen is kellett állítani. Nem volt sok időm a kép elkészítésére, csak próbáltam a megfelelő kompozíciót megtalálni.

EC: Mióta dolgozol esküvői fotósként? Milyen stílusban születnek a képeid?
Norbert: 2017-ben fotóztam az első esküvőmet. A képeimmel mindig azt szeretném megmutatni, hogy az adott nap mitől különleges. Kiemelt figyelmet fordítok az emberek közötti interakciókra.

A MAEF Esküvői Fotópályázat Közönségdíjasa – Józsa Tamás

MAEF Esküvői Fotópályázat, Gratulálunk a nyerteseknek! MAEF Esküvői Fotópályázat 2020 –  Idén hét kategóriában is győztest hirdetett a szakmai zsűri

Józsa Tamás közönségdíjas fotója Horvátországban, a Plitvicei-tavak ölelésében készült, aminek még különlegesebb atmoszférát adott a lemenő nap sugara és a háttérben alázúduló vízesés összhangja…

EC: A te fotód lett a MAEF Fotópályázat Közönségdíjasa. Mit jelent számodra ez az elismerés?
Tamás: Nem nagyon foglalkozom az ilyen elismerésekkel, tavaly én nyertem az első helyet, amire a barátaim neveztek be. Én inkább a folyamatos önfejlesztés híve vagyok, de ilyenkor ez azt jelenti, hogy jó úton járok. Viszont az út hosszú és rögös. Egyébként gratulálok Alpárnak, aki idén az első lett, őt tavaly ismertem meg pont a pályázat által, és azóta is sokat beszélünk és elemzünk együtt képeket.

EC: Mi volt a koncepciód a kép készítésekor?
Tamás: Sosincs koncepció, mindig az adott helyzet hozza, hogy mi lesz a képen.  Mondjuk ez a kép Plitvicén készült a tavaknál, szinte egész nap járkáltunk, készítettük a képeket, majd a végén visszamentünk a nagy vízeséshez, mert ment le a nap és más volt az atmoszféra. Még mondtam is a párnak, hogy ez a kép több, mint egy sima fotó, ebben van plusz flow.

EC: Mióta dolgozol esküvői fotósként? Milyen stílusban születnek a képeid?
Tamás: 2008-ban kerültem be a körforgásba, 2012 óta a saját vállalkozásomat vezetem, 2018-ban már volt külföldi megrendelésem, és azóta szinte folyamatosan fotózok külföldön is. A stílus én vagyok, vagyis az általam látott, elképzelt dolgokat adom vissza (már a fotózás pillanatában látom, hogy mit fogok belőle kihozni). A párokat nem igazán pózoltatom, ami fő, hogy az adott helyszínt ki kell használni maximálisan, legyen az Izlandon egy jéghegy vagy Jászberényben a Zagyva part. Még ami fontos a jókedv és a bohóckodás, persze csak is szakmaisággal ötvözve.

A teljes cikket az ESKÜVŐ CLASSIC magazin oldaláról másoltuk be.